Yemek Atıklarının Öğütülmesi ve Suyunun Süzülmesi
Kompostlaştırma işleminin yüksek verimde ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Yemek atıklarının parça büyüklükleri ne kadar küçükse, mikroorganizmaların işi o kadar kolaylaşır. Parçaların küçük olması, mikroorganizmalara daha fazla yüzey yaratır. Bundan dolayıdır ki, kompostlaştırma işleminden önce yemek atıklarının öğütülmesi çok önemlidir. Diğer bir husus, yemek atığı içerisindeki nem oranıdır. Kompostlaştırma işlemi için ideal nem oranı %50-60’dır. Bu nem oranında mikroorganizmaların üremesi ve faaliyetlerini sürdürmeleri daha kolaydır. Endüstriyel mutfaklardan çıkan yemek atıkları, konut alanlarına nazaran daha suludurlar. Bu atıkların suyunun süzülmesi, kompostlaştırma işleminin verimi açısından önem taşır. Endüstriyel MutfaklarYüksek miktarlarda yemeğin çıktığı endüstriyel mutfaklarda, yemek atıklarının yönetimi önem kazanmaktadır. Çevreye duyarlı ve hijyen standartlarına önem veren işletmeler, bu konu ile ilgili planlama ve uygulamaları yapmalıdırlar. Ecotec, yemek atıklarının yönetimi konusunda endüstriyel mutfak işletmecilerine geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Günümüzde işletmeler, organik atıklarını atık sahalarına göndermek yerine geri dönüştürerek, çevre sorunlarının ve küresel ısınmanın azlatılmasına katkı sağlamaktadırlar. Çevreye duyarlı şirketler bu yönleriyle tercih edilmektedir. Çöplerin AzaltılmasıEndüstriyel mutfaklardan çıkan yüksek miktardaki yemek atıkları depolama alanlarına ihtiyaç duyarlar ayrıca bu sulu yemek atıkları pis kokular çıkarttığından işletmeler için sorun teşkil ederler. Yemek atıklarının öğütülmesi ve suyunun alınması sayesinde işletmeler organik çöp sorunlarını büyük ölçüde hallederler ayrıca kompostlaştırma işlemi için çok uygun nitelikte bir malzemeye sahip olurlar. Bu uygun malzemenin kompostlaştırma cihazına atılmasıyla çok daha verimli bir biyolojik işlem meydana gelir. Elde edilen kompost ise işletmeler tarafından kullanılır. |
Uygulama Alanları
|